12:39

Quadrat màgic de la Sagrada Família

A continuació teniu un article escrit per Martí R.  Agraïm la seva col.laboració

Magic2


Tots hem visitat, o no; l’ara fa poc consagrada basílica de la Sagrada Família, una obra modernista, de la qual un dels arquitectes fou Antoni Gaudí. Si ens i fixem de prop tot en sí imita la natura, i la natura és pura matemàtica. Però mirant de més de prop en la façana de la passió, veiem un quadre amb números, el qual molta gent desconeix que és.




[caption id="attachment_1305" align="alignnone" width="300" caption="http://amart537.wordpress.com/2008/11/27/un-quadrat-magic/"]http://amart537.wordpress.com/2008/11/27/un-quadrat-magic/[/caption]



Doncs bé aquell quadre, és màgic, no literalment, si no que vull dir que té una peculiaritat; aquesta, és que la suma vertical, horitzontal i vertical dels números dona sempre un mateix número, que té el nom de constant màgica.



En aquest cas el quadrat, de la Sagrada Família dona 33 l’edat en la que segons la Bíblia Jesús fou mort. Aquest curiós enginy que va fer l'escultor Josep Maria Subirachs, en realitat, es tracta d'una reestructuració del quadrat màgic del quadre La Melancolia, rotat 180º i retocat convenientment per a rebaixar la constant màgica en una unitat. Tot i que per fer-ho va haver de repetir dos números (14 i 10) i de fer-ne desaparèixer uns altres dos (12 i 16). A canvi, però, Subirachs va amagar-hi un curiós criptograma.



Magic2

Més informació:

0 comentarios:

Publicar un comentario